26 listopada 2015

Czekoladowo-marchewkowe muffiny


Wczorajszy dzień był pod znakiem słodkości i cheatowania, ponieważ razem z Tomkiem świętowaliśmy moje imieniny. 
Do pracy przygotowałam smaczne, puchate i wilgotne czekoladowo-marchewkowe muffiny, które wraz z koleżanką z pracy zjadłyśmy na drugie śniadanie, a resztę przygotowanych muffin zapakowałam Tomkowi by zawiózł do siebie do pracy. Niech każdy ma coś słodkiego!

Czekoladowo-marchewkowe muffiny nie wymagają wiele pracy i czasu. Gdyby nie fakt, że posiadam jedną blachę do babeczek, zapewne czas skróciłby się dwukrotnie.




Składniki (12-14 sztuk):
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka miodu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 - 2 łyżek kakaa
  • 0,75 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody 

Opcjonalnie:

Możemy dodać białą i mleczną czekoladę (rezygnując z miodu)

Polecam dwa sposoby:
  1. Czekolady rozdrabniamy na małe kawałeczki, dzięki czemu będziemy mieli kawałki czekolady w babeczkach.
  2. Roztapiamy czekolady z niewielką ilością śmietany  (na jedną tabliczkę dodaje około łyżki śmietany 30%) i lekko ostudzoną wlewamy do ciasta, dzięki czemu otrzymamy intensywnie czekoladowy smak.
Przygotowanie:

Jak wspominałam wyżej przepis jest bardzo prosty, jak i jego przygotowanie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami do babeczek i wylewamy ciasto.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz