6 listopada 2015

Odchudzone leczo

Leczo jest idealna potrawą na jesienną porę. Niestety przygotowanie zajmuje nam troszkę czasu, ponieważ konieczne jest gotowanie tak długo by wywar z warzyw wyparował, zostawiając nam gęste leczo. Ale mogę zapewnić, że czas który włożyliśmy w przygotowanie tej potrawy zostanie nam wynagrodzony smakiem.




Składniki:

  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • cukinia
  • czosnek 
  • papryka chili
  • kurczak 
  • sól
  • pieprz
  • zioła - bazylia, oregano i zioła prowansalskie  
  •  
Przygotowanie: 

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Paprykę, pomidory, cukinie kroimy i wrzucamy do garnka.
Gotujemy na małym gazie często mieszając tak by nie przywarły do spodu. Dodajemy sprasowany czosnek, cienko pokrojoną paprykę chili i przyprawy według uznania. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy warzywa będą lekko miękkie wrzucamy kurczaka i zostawiamy gotując na małym ogniu. Ja zawsze tak długo gotuje aż uzyskam gęstą masę dzięki temu nie muszę używać dodatkowo zagęszczać koncentratem bądź mąką.

Leczo możemy podawać z wieloma dodatkami bądź samo. Ja zazwyczaj serwuje z ryżem.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo, Twoje wygląda przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis. Takie leczo to idealny pomysł na lunch box do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Ojj zgadam się idealnie nadaję się do lunchboxu do pracy - jak widać na zdjęciu :) Bardzo często zabieram leczo jako posiłek w pracy.

      Usuń
  3. Nie wiem czy takie odchudzone bo dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń