Leczo jest idealna potrawą na jesienną porę. Niestety przygotowanie zajmuje nam troszkę czasu, ponieważ konieczne jest gotowanie tak długo by wywar z warzyw wyparował, zostawiając nam gęste leczo. Ale mogę zapewnić, że czas który włożyliśmy w przygotowanie tej potrawy zostanie nam wynagrodzony smakiem.
Składniki:
- papryka zielona
- papryka żółta
- papryka czerwona
- pomidory
- cukinia
- czosnek
- papryka chili
- kurczak
- sól
- pieprz
- zioła - bazylia, oregano i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Paprykę, pomidory, cukinie kroimy i wrzucamy do garnka.
Gotujemy na małym gazie często mieszając tak by nie przywarły do spodu. Dodajemy sprasowany czosnek, cienko pokrojoną paprykę chili i przyprawy według uznania. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy warzywa będą lekko miękkie wrzucamy kurczaka i zostawiamy gotując na małym ogniu. Ja zawsze tak długo gotuje aż uzyskam gęstą masę dzięki temu nie muszę używać dodatkowo zagęszczać koncentratem bądź mąką.
Leczo możemy podawać z wieloma dodatkami bądź samo. Ja zazwyczaj serwuje z ryżem.
Smacznego!
Uwielbiam leczo, Twoje wygląda przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis. Takie leczo to idealny pomysł na lunch box do pracy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńOjj zgadam się idealnie nadaję się do lunchboxu do pracy - jak widać na zdjęciu :) Bardzo często zabieram leczo jako posiłek w pracy.
Nie wiem czy takie odchudzone bo dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe leczo
OdpowiedzUsuń